Workshop-ul „Ora de Educație Rutieră” pentru cadre didactice


Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului (EDIT) a pregătit un workshop pentru cadre didactice, intitulat „Ora de Educație Rutieră”. Pe durata a două ore, cadrele didactice au descoperit împreună cu Paul Lungeanu, reprezentantul Asociației EDIT (un tânăr care este pedagog de profesie), cum să faciliteze pentru copiii noștri cele mai inspirate activități de educație pentru siguranța rutieră. „Partenerii de joacă” au fost personajele din manualul-poveste „Vio și Rică în oraș”, un auxiliar recomandat copiilor din ciclul gimnazial.

Cadrele didactice prezente au fost în majoritate profesori pentru învățământul primar, dar și psihologi, profesori de liceu sau educatori, ai diverselor unități de învățământ din Capitală: Școala Gimnazială Luceafărul, Școala Gimnazială Sfântul Andrei, Școala Gimnazială nr. 169, Grădinița nr. 94, Grădinița Floarea Albastră, Grădinița nr. 218, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Dumitru Moțoc.

În cadrul workshop-ului Paul Lungeanu a afirmat că este pasionat de educația nonformală, pe care o consideră un sistem ce poate schimba lumea. Apoi, acesta a prezentat elementele de lucru pregătite: post-it-uri pe care erau reprezentate grafic câteva organe ale corpului uman (ochi și ureche, creier, inima), semne de circulație, un „Ghid de educație rutieră pentru pitici”, cartonașe cu personaje și diverse mesaje-simbol etc. Domnul Lungeanu a explicat rolul organelor corpului ce poate fi folosit ca metodă de înțelegere pentru cei mai mici copii care se pregătesc să devină pietoni pe propriile picioare. Ulterior, cadrele didactice au fost invitate să formeze echipe și să gândească scurte povești care să îi ajute în viitor pe cei mici să înțeleagă importanța regulilor de circulație și faptul că trebuie să se afle permanent în siguranță.

Cadrele didactice au fost extrem de inventive, au creat planșe de lucru sugestive pe care le-au și prezentat formatorului cursului și colegilor prezenți. Toate lucrările au fost apreciate, iar participanții au și primit la final un „permis de pieton”, care a stârnit amuzamentul celor prezenți.

 

Parteneriat cu Editura Corint

 Paul Lungeanu a prezentat și câteva dintre proiectele de succes ale asociației, cum ar fi „Programul Național de Educație pentru Siguranță”, sau „Ora de Educație Rutieră”, acesta din urmă având module cu abordări diferite pentru preșcolari, elevii de gimnaziu și liceeni. A fost prezentat și manualul-auxiliar „Ora de Educație Rutieră. Vio și Rică în oraș”, realizat în parteneriat cu Editura Corint. Cu această ocazie, reprezentanții editurii au făcut o mică prezentare de cărți recomandate copiilor și cadrelor didactice, iar doamna Iuliana Alexandru, director de vânzări al Departamentului Educațional al Editurii Corint, ne-a declarat că proiectul Asociației EDIT a fost bine primit de la început, iar reprezentații editurii fost încântați să ajute copiii și profesorii în realizarea acestui manual, mai ales că o parte din prețul de vânzare al cărții se reîntoarce la Asociația EDIT, pentru ca aceasta să-și poată continua activitatea.

„Suntem un grup de tineri cu experiență și profesii diferite, care împărtășesc aceleași valori și suntem ghidați de un scop comun. Acela de a implementa proiecte cu impact, rezultate clare, de ajutor, relevante, eficiente și sustenabile în timp. Separat, dar mai ales împreună, ne-am luat angajamentul de a susține, pe termen lung, prin diverse proiecte, educația responsabilă”, se arată pe site-ul asociației (https://asociatia-edit.ro).

Workshop-ul „Ora de Educație Rutieră” este un exemplu de succes al cursurilor dedicate cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar din Municipiul București, organizate de către Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive – PROEDUS.

(Text și foto: Elena Boholț)