Voluntarii PROEDUS și Asociația „Cuțu, Cuțu” iubesc animalele


Cum trebuie să ne comportăm cu animalele de companie și cum putem ajuta animalele fără stăpân au fost temele principale abordate de către doamna Marcela Pîslă, președintele Asociației „Cuțu, Cuțu”, care a stat de vorbă cu circa 20 de adolescenți voluntari PROEDUS, care se aflau la AFI HUB. A fost un curs dedicat elevilor, părinților și cadrelor didactice, iar alături de copii a participat și un profesor care a venit să se inspire pentru ora sa de dirigenție. Deși participanții erau elevi ai diferitelor licee bucureștene - Colegiu Tehnic Carol I, Colegiul Național Ion Neculce, Liceul Teoretic Ştefan Odobleja și Colegiul Național Aurel Vlaicu – împărtășeau aceeași pasiune comună: dragostea pentru animale.

După ce s-au prezentat toți adolescenții, formatorul cursului i-a întrebat dacă au animale de companie și cum le îngrijesc. Aflată în calitate de voluntar la AFI HUB, doamna Marcela Pîslă a subliniat apoi că Asociația „Cuțu, Cuțu” dorește shimbarea mentalității majorității, prin intermediul campaniilor de informare și de conștientizare. Activitățile principale ale unei asociații de protecție a animalelor sunt adăpostirea, hrănirea și tratarea animalelor fără stăpân, dar și organizarea de mitinguri împotriva unor acțiuni drastice cu repercusiuni directe asupra animalelor, diverse acțiuni juridice, precum și alte acțiuni de informare și de educare.

Pentru a înțelege că fenomenul animalelor fără stăpân este unul de amploare, doamna Pîslă a explicat că, la nivelul Capitalei, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) prinde zilnic în jur de 25 de câini fără stăpân, pe care îi duce la adăposturi și, după ce îi îngrijește, îi promovează prin intemediul rețelelor de socializare, în încercarea de a le găsi un stăpân.

„Scopul nostru este să vă ajutăm să înțelegeți nevoia acestor animale și, pe viitor, să faceți ceva pentru a le proteja. Gândiți-vă doar că cele mai multe cazuri de cruzime îndreptate împotriva animalelor apar atunci când sunt multe animale la un loc. De ce? Stăpânii nu sterilizează animalele, deși există o lege care ar trebui respectată, iar animalele se înmulțesc excesiv. Oamenii nu mai au cu ce să le hrănească, nu mai au loc unde să le țină și atunci...”, a explicat doamna Marcela Pîslă.

După câteva dezbateri și schimburi de impresii asupra oamenilor și animalelor, concluzia generală a cursanților a fost că este nevoie de mai multă informare și acțiuni concrete, în care să fie atrase autoritățile locale din toată țara, pentru a putea demara mai multe acțiuni de protecție a animalelor fără stăpân. (Text: Elena Boholț; Foto: Georgiana Neagu)