Voie bună, activități practice și curiozități: „Ne tragem din dinozauri?”


În orele petrecute la AFI HUB PROEDUS, în timpul proiectului „Vacanță activă în București!”, copiii sunt atrași de feluritele activități pregătite de formatori. Ele diferă în fiecare zi, astfel încât elevii să descopere lucruri noi și să nu se plictisească cât timp se află la PROEDUS. Într-una dintre zile, copiii au aflat lucruri interesante despre dinozauri și arheologie, altă dată au vorbit despre refracția luminii, electricitatea statică sau au descoperit cum să stabilească din ce direcție bate vântul.

Am stat de vorbă cu Ramona Manole și Cristiana Elena Stoian, coordonatorii Grupei Astronauți, de la AFI HUB. Ele au remarcat că sunt foarte receptivi și curioși copiii, dar sunt și atenți, iar cu ajutorul materialelor pregătite zi de zi, aceștia sunt motivați să afle permanent lucruri noi. Este o muncă care presupune o responsabilitate deosebită din partea coordonatorilor, deoarece aceștia trebuie să se plieze personalității fiecărui copil în parte și să răspundă celor mai provocatoare întrebări ce le sunt adresate de elevi.

„...ne vom muta cu toții pe Marte?”

Ramona Manole și Cristiana Elena Stoian au povestit și câteva dintre întrebări amuzante pe care copiii le-au avut în timpul orelor petrecute împreună.

„Dacă pe Pământ va fi un mare tsunami, ne vom muta cu toții pe Marte?”

„Când un asteroid a lovit planeta noastră Pământ, cred că acesta a distrus tot și a împrăștiat peste tot molecule de dinozaur. Deci, ne tragem din dinozauri?”

„Doamna, dacă vin extratereștrii pe Pământ or să ne distrugă pe toți?” „Sigur că nu, ne vom împrieteni cu ei...”.

Copiii sunt atrași în mod special de activitățile practice, de activitățile artistice, le face plăcere să pună în practică experimentele ce le sunt prezentate și, nu în ultimul rând, sunt încântați de educația prin joacă care îi captivează ca un magnet, au remarcat coordonatorii Grupei Astronauți. Am admirat apoi meticulozitatea copiilor care au pictat pușculițe din ceramică, în timp ce, pe rând, Cristiana și Ramona mergeau la mesele copiilor încurajându-i ori dându-le o mână de ajutor.

(Foto și text: Elena Boholț)