Universul corpului uman se descoperă prin joc și joacă!


Atelierul „Cunoașterea corpului uman” îi ajută pe copii să descopere universul anatomiei corpului uman. L-am întâlnit la AFI HUB pe domnul Fănel Neagu, care este consilier PROEDUS la Serviciul Dezvoltare Educațională. El le prezintă tuturor copiilor și adolescenților care vor să descopere câteva dintre tainele corpului uman o mulțime de curiozități, mai ales că la AFI HUB sunt expuse o serie de mulaje și planșe interesante ale anumitor părți ale corpului uman.

Știați că...?

  • Știați că plămânii sunt ca niște balone goale care se umflă și se dezumflă, sunt elastici și au aspectul unui burete?
  • Infiferent cât de tare expirăm, plămânii vor reține în jur de un litru de aer, ceea ce face ca acest organ să fie singurul care poate să plutească.
  • Suprafața internă a țesutului care alcătuiește plămânii este de 40 de ori mai mare decât suprafața corporală.
  • Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 de ori pe zi, de 600 de milioane ori într-o viață.
  • O persoană respiră în jur de 11.000 de litri de aer pe zi. În fiecare an, plămânii procesează mai mult de 4 milioane de litri de aer.

Datele de mai sus reprezintă doar câteva dintre curiozitățile corpului uman pe care copiii le pot decoperi la atelierele de la AFI HUB.

„Cei mai interesați de corpul uman sunt copii cu vârste între 7 ani și 12 ani. Eu încerc să îmi adaptez metoda de explicare în funcție de fiecare copil. Știți ce le place mai mult? Sunt extrem de curioși să palpeze organele interne ale corpului, să le scoată și apoi să le pună la loc. M-a amuzat un băiețel, care nu cred că avea mai mult de 6 ani, venise împreună cu tatăl său, care dorea să îl ajute să aranjeze organele interne. Copilul l-a dat la o parte pe tatăl său și nu s-a lăsat până nu a reușit singur. Cei mai mici sunt interesați și de importanța părților corpului, iar dintre acestea, cel mai mult îi atrag simțurile. Sunt chiar uimiți!”, a explicat cu încântare domnul Fănel Neagu.

La AFI HUB, copii pot trăi experiențe interesante și vor descoperi prin joc și joacă un nou univers!

(Text: Elena Boholț; Foto: Georgiana Neagu)