O provocare pentru tineri: editarea video


Curioși și pasionați de tot ce este nou, mulți tineri vor să descopere tainele realizării clipurilor video, iar la AFI HUB PROEDUS, câțiva tineri formatori sunt pregătiți să îi îndrume pe liceeni să descopere cum se poate realiza editarea video. Ionuț Alecu este unul dintre formatorii atelierului de „Editare video”, ce se desfășoară la Multimedia Room, iar experiența sa de la B1 TV o pune acum în slujba adolescenților.

Este o după-amiază răcoroasă de luna martie, în care vreo 15 tineri, băieți și fete de la diferite licee din București, au venit la AFI HUB dornici să învețe cum se realizează clipurile video. La început, fiecare adolescent a spus câteva cuvinte despre el, iar Ionuț, după ce le-a explicat acestora care sunt primii pași pe care trebuie să îi facă, i-a și pus la treabă. Nu de alta, dar cel mai ușor se învață atunci când aplici practic teoria. S-au format pe loc echipe de 2-3 tineri, care trebuiau să realizeze scurte filmări cu AFI HUB: pornind de la intrare, apoi recepția, laboratorul de științe, sala Multimedia Room, spațiile de recreere și toate celelalte locuri dedicate diferitelor ateliere. Pe rând, unul dintre tineri filma cu telefonul, iar celălalt prezenta.

„Trebuie să aveți lumină în permanență. Vreau să aveți chipuri bine luminate, să vorbiți clar. Pe platforma https://www.hubproedus.ro/ puteți vedea toate activitățile care se desfășoară aici și vă puteți inspira sau orienta mai bine. Cine dorește, poate folosi și efectele din aplicația telefonului mobil, așa că haideți la treabă! Eu sunt aici, cu voi, și vă pot îndruma când aveți nevoie”, a spus Ionuț Alecu. Grupurile deja formate s-au pus pe... filmat. Tinerii și-au luat rolurile în serios și au început să filmeze cu telefoanele.

Mi-a atras atenția un grup de băieți, toți colegi în clasa a IX-a ai Colegiului Național Grigore Moisil, la profilul matematică-informatică.

„M-am înscris la acest curs pentru că mi se pare că mă poate ajuta în viitor. Îmi plac toate cursurile organizate de echipa multimedia, așa că particip la toate. Prima oară am încercat să fac acasă editare video, dar nu a ieșit chiar ce îmi doream, așa că am venit aici să învăț”, a afirmat Ioan Răducanu, care are 15 ani. El a mai spus că a venit împreună cu prietenii și colegii săi: Ștefan Nica, Alexandru Pricop și Rareș Marinescu.

„Cu Ștefan și Rareș am fost colegi de clasă și în clasele V-VIII, am învățat tot la Moisil, numai că Rareș învață acum la Colegiul George Enescu. Am rămas coleg la liceu cu Ștefan, unde l-am cunoscut și pe Alexandru, iar acum suntem prieteni toți patru”, a explicat Ioan Răducanu.

La finalul atelierului de editare video, Ionuț Alecu a vizionat împreună cu tinerii filmările pe care au reușit să le realizeze și le-a dat câteva sfaturi. Totodată, el a precizat că data viitoare le va arăta și vor lucra împreună cu Adobe Premiere, un software de editare video pentru film, televiziune și web al industriei de profil. (Text: Elena Boholț; Foto: Georgiana Neagu)