Mihai Sima-Stănică: „Dacă pot ajuta oameni prin acțiunile mele, nu pot decât să fiu mulțumit și împlinit”


Mihai-Cătălin Sima-Stănică este un tânăr voluntar PROEDUS, pe care l-am întâlnit la câteva ateliere organizate la AFI HUB PROEDUS. M-a impresionat talentul lui de orator, capacitatea de analiză rapidă de care a dat dovadă, mai ales că întotdeauna a fost ales aproape instant liderul grupurilor de lucru în care s-a implicat. Am vrut să aflu mai multe despre el, așa că i-am adresat câteva întrebări, în cadrul unui scurt interviu.

Mihai-Cătălin Sima-Stănică are 16 ani și este elev al Colegiului National Bilingv „George Coșbuc” din București, în clasa a X-a, la profilul uman (filologie). De când este la școală, materiile preferate de Mihai sunt limba română, educația plastică, literatura engleză și psihologia. Vă mărturisesc că am fost impresionată când am aflat că una din pasiunile sale extrașcolare, căreia îi dedică mult din timpul său liber, este să scrie poezii în limba engleză. L-am rugat să îmi trimită câteva versuri scrise de el și am primit poezia intitulată „Step by step”, pe care o publicăm mai jos:

Step by step

Step by step I follow her,

Running through space and time,

Running from the great destroyer,

Who’s hiding behind sweet memories.

 

Falsely smiling

He is waiting

But she is running endlessly

While he is hunting patiently.

 

She came to me

Forcing me to make a choice.

Telling me

„Follow me or don’t, your choice!”

 

So step by step I follow her

Trying to find my way,

But the chase will never end

Running by her side, on an infinite highway.

 

L-am întrebat și dacă îi place să citească cărți, iar Mihai mi-a spus că tocmai a terminat de citit săptămâna trecută cartea „Știu ce gândești. Cum să folosești cele patru coduri ale limbajului nonverbal ca să intri în mintea celuilalt” (autor Lillian Glass), o carte despre limbajul nonverbal, pe care o consideră interesantă, prin prisma ideilor expuse vis-a-vis de comunicarea cu cei din jur (prieteni, părinți, bunici ș.a.m.d.).

Redăm interviul integral acordat de Mihai-Cătălin Sima-Stănică:

Ce înseamnă pentru tine să fii voluntar?

Mihai-Cătălin Sima-Stănică: A fi voluntar pentru mine înseamnă posibilitatea de a întâlni oameni noi, de a crea legături de amiciție, de prietenie cu personalități cât mai variate. De asemenea, dacă pot ajuta oameni prin acțiunile mele, nu pot decât să fiu mulțumit și împlinit.

De ce ai ales să fii voluntar la PROEDUS și nu la un ONG?

Mihai-Cătălin Sima-Stănică: Am ales PROEDUS întrucât încă din gimnaziu a fost, din puctul meu de vedere, cel mai vehiculat program pe care l-am putut accesa ținând cont de orarul școlar, atât la liceu, cât și la gimnaziu.

Ce reprezintă pentru tine PROEDUS și dacă te ajută atelierele la care participi?

Mihai-Cătălin Sima-Stănică: Experiențe noi și consider că atelierele sunt utile pentru dezvolarea viitoare, atât morală, cât și personală.

Ce te atrage în mod special la AFI HUB?

Mihai-Cătălin Sima-Stănică: Pe lângă persoanele pe care le-am cunoscut, mă atrag în mod special activitățile anexe pe care acesta le oferă (șah, desen, calculatoarele etc.).

Ți-ai făcut prieteni noi aici la AFI HUB PROEDUS?

Mihai-Cătălin Sima-Stănică: Da, ținem legătura atât virtual, cât și fizic, când ne propunem să mergem împreună la AFI HUB.

Caracterizează, te rog, în câteva cuvinte educația nonformală și cum te ajută pe tine.

Mihai-Cătălin Sima-Stănică: Educația nonformală este un mod inedit de a-ți exprima ideile liber, fără să te formalizezi și fără să ai repercusiuni asupra evoluției viitoare.

Ce îți dorești să realizezi pentru viitorul tău?

Mihai-Cătălin Sima-Stănică: Raportat la PROEDUS, consider că experiența acumulată în cadrul acestui program mă poate ajuta în viitor față de cariera de medic pe care încerc să o accesez, având în vedere că ambele au la bază ajutorul acordat semenilor noștri.

      Îți mulțumesc pentru interviul acordat și îți urez succes în viitor!

           Mihai-Cătălin Sima-Stănică: Și eu vă mulțumesc frumos!

 

(Text și foto: Elena Boholț)