Magia științei și a poveștilor descoperită în „Vacanță activă în București!”


Timp de două săptămâni, la Muzeul Copiilor și AFI HUB PROEDUS, elevii claselor 0-IV au descoperit o mulțime de lucruri noi despre mediul înconjurător, despre planeta noastră și chiar despre univers. În săptămâna 19-23 aprilie a.c., copiii au avut ocazia să experimentezxe multe lucruri noi prin intermediul activităților practice, dar nu au lipsit nici fișele de lucru din cadrul platformei Self Learning Hub (www.hubproedus.ro), precum și vizionarea și punerea în practică a unor filmulețe educative din cadrul Da Vinci Kids.

Tema zilei de luni, 19 aprilie, a fost arheologia, iar formatorii PROEDUS au prezentat copiilor informații interesante de despre arheologie, dinozauri ori artefacte, au avut și activități de storytelling, dar au primit și un kit ce reprezenta un sit arheologic în miniatură, în care elevii trebuiau să sape pentru a găsi artefactul ascuns.

Pe 20 aprilie, micii elevi au avut ocazia să afle lucruri fascinante despre din domeniul științelor. Cum ar fi informațiile despre elementul vital –apa -, direcția vântului și iluzia optică. Ziua de 21 aprilie a fost dedicată profesiei de inginer. Deci, tema zilei a fost micul inginer, iar copiii au asamblat elementele unui kit care alcătuiau în final un sistem de roți, ce se roteau simultan dacă erau asamblate corect.

Joi, pe 22 aprilie a fost zi specială în care micii elevi s-au bucurat de lumea poveștilor. Alături de formatorii PROEDUS, copii au avut activități de improvizație prin teatru și au experimentat transformarea finalului poveștilor, inventând propria versiune. La finalul zilei, toți copiii au primit cadou câte o carte de povești.

„Hai să ne vedem pielea la microscop!”

În ultima zi a „Vacanței active în București!”, pe 23 aprilie a fost pregătită o nouă experiență – „Lumea prin Microscop” -, iar copiii au învățat despre lumea văzută la microscop și au experimentat prin intermediul kit-ului de cercetare, ce înseamnă să privești lucurile de aproape, în detaliu. Ei au putut observa cum arată diferite plante la microscop și au fost de-a dreptul fascinați de toate detaliile din jurul lor, pe care încercau să le observe cu ajutorul microscopului.

„Wow! Ce tare! Hai să ne vedem pielea la microscop! Să vedem și scaunele. Incredibil!”

Cam așa sunau exclamațiile copiilor care doreau să observe la microscop tot ce era în jurul lor. După ce au privit cu atenție lamelele cu eșantioanele aflate în kitul microscopului, copiii au vrut să vadă și cum se vede sclipiciul unui rucsac, părul, peretele, lemnul, o pernă, televizorul și telecomanda, iar curiozitatea lor era pe măsura spiritului de observație care creștea cu fiecare lucru din jur.

Cert este că, la finalul celor două săptămâni ale proiectului „Vacanță activă în București!”, elevii au avut impresia că timpul a trecut foarte repede, deoarece au fost antrenați zilnic într-o mulțime activități diferite și interesante.

(Text și foto: Elena Boholț)