Info-Educație
La Muzeul Copiilor, elevii sunt pasionați de realizare a kiturilor
Muzeul Copiilor din Sectorul 3 al Capitalei a găzduit proiectul de succes „Vacanță activă în București!” organizat de PROEDUS, în perioada 12-23 aprilie 2021. Numai în prima săptămână, au participat peste 600 de copii din clasele 0 –IV. În fiecare zi, aceștia au au fost împărțiți într-un număr de 14 grupe (șapte grupe în intervalul orar 08:00-12:00, iar celelalte în intervalul 14:00-18:00. Grupele de după-amiază au fost: Grupa „Castorași”, coordonatori: Andreea Prodea și Ionuț Alecu; Grupa „Peștișori”, coordonatori: Mihaela Sofiea și Adrian Rădulescu; Grupa „Greierași”, coordonatori: Adrian Leondraliu și Liliana Gheorghiu; Grupa „Artiști”, coordonatori: Corina Crăciun și Emilian Iancu; Grupa „Lupișori”, coordonatori: Liviu Constantin și Diana Ghizdăreanu; Grupa „Arhitecți”, coordonatori: Daniel Dinu și Alexandra Țuică; Grupa „Iepurași”, coordonatori: Roxana Andrei și Gabriel Manea.
Am stat de vorbă cu Andreea Prodea, coordonator al grupelor „Albinuțe” și „Castorași”, care ne-a împărtășit impresiile primei săptămâni de activitate: „Prima săptămână din vacanța la Muzeul Copiilor ne-a făcut să înțelegem cât de dornici de învățare și curioși sunt cei mici. Prin metode interactive de învățare și prin multă distracție, am parcurs în fiecare zi câte o temă diferită, aflând și noi, la rândul nostru, multe lucruri interesante de la ei.
Copiii au fost deschiși, receptivi și înțelegători, încă din prima zi, și s-au acomodat foarte repede cu ceilalți colegi și cu noi, responsabilii de grupă. Le place foarte mult să vorbească despre ei și să povestească diverse întâmplări din viața lor (activitate de storytelling).
Activitatea preferată a copiilor este cea de realizare a kiturilor (realizarea de experimente chimice, asamblarea și pictarea sistemului solar sau bărcuța solară), deoarece sunt foarte încântați atunci când pot crea ceva. Știm faptul că cei mici au o doză mare de energie, așadar îi atrag foarte mult și jocurile pe care le facem împreună. Cel mai mult le plac jocurile copilăriei sau cele ce implică muzica, drept urmare ne-am distrat cu toții respectând normele de siguranță <<Un, doi, trei, la perete..stai!>>, <<Limbo>>, <<Apă-foc>>, <<Statuile muzicale>>, <<Mima>>, <<Fazan>> sau <<Ce încape într-o valiză>>.
În fiecare zi, copiii ne-au arătat cât de curioși sunt. Cu întrebări legate de corpul uman <<De ce ne amorțește mâna?>>, de planete <<De ce Marte este supranumită Planeta Roșie?>> sau din domeniul experimentelor chimice <<De ce uleiul și apa nu se amestecă?>>, am reușit să răspundem tuturor curiozităților celor mici, făcându-i să înțeleagă mai ușor și prin intermediul imaginilor din filmulețele de la DaVinci. Noi îi așteptăm zilnic cu aceeași energie și același entuziasm de care dau și ei dovadă atunci când sosesc.” (Text: Elena Boholț, Andreea Simion; Foto: Georgiana Neagu)