Joburile viitorului sunt în preferințele tinerilor


„Abilitățile viitorului în joburile viitorului” este numele unui atelier atractiv pentru adolescenții care trec pragul AFI HUB PROEDUS. Cei interesați se înscriu săptămânal la acest atelier, al cărui formator este Roxana Andrei, o tânără expertă în politici de dezvoltare sustenabilă și cooperare internațională. Nici nu este de mirare că aproximativ 30 de liceeni au participat la acest atelier de informare pregătit de Roxana Andrei. Ea a prezentat prima oară câteva categorii de joburi de viitor cum ar fi sportul, securitatea cibernetică, radio și public speaking, producția muzicală, actoria, medicina viitorului, webdesign în online, influencer, meserii tehnologizate și altele. Curioși, tinerii s-au prezentat politicos și apoi au spus ce profesie și-ar dori să practice în viitor sau ce pasiuni au, căci nu toți aveau deja o părere formată despre calea pe care vor să o urmeze. Unii dintre tineri au spus că își doreau să ajungă arhitecți, asistenți medicali, avocați, psihologi, jurnaliști de radio, bucătari-șef, medici, antreprenori sau profesori.

Liceenii au discutat cu formatorul atelierului despre pasiunile pe care le au, dar și despre ce abilități considerau ei că ar trebui să aibă, ca să poată practica în viitor meseria mult-visată. Încrezător în sine, un elev de clasa a IX-a a spus că el își dorește să ajungă avocat, iar pentru a putea avea succes în această profesie trebuie să „ai încredere în tine, să fii o fire sociabilă, să fii un bun comunicator și să ai abilitatea de a întoarce mereu situația în favoarea clienților”. A dorit apoi să vorbească o tânără ambițioasă, care știa foarte clar că ea vrea să devină manager, iar pentru asta trebuie să „poți lucra sub presiune, să te poți adapta unui program încărcat, să poți lucra cu toate genurile de oameni, să știi să comunici, dar și să asculți oamenii”.

Printre de tinerii care erau păreau foarte siguri de parcursul lor educațional și profesional, s-a aflat și Roxana Maria Dogaru, o elevă a Colegiului UCECOM „Spiru Haret”. Ei îi surâdea ideea de a ajunge bucătar-șef, dar a mărturisit că i-ar plăcea să fie și jurnalist de radio ori să aibă propria sa afacere. Cum a descoperit pasiunea pentru radio? Datorită atelierelor de la AFI HUB PROEDUS.

„Îmi place în general tot ce a pregătit PROEDUS pentru noi, elevii. Aici sunt cursuri foarte interesante și vă spun sincer că nu m-aș fi gândit niciodată că voi putea face așa ceva. Vin cu mare plăcere. Am făcut ateliere de radio și fotografie care mi-au plăcut în mod special și așa mi-am descoperit pasiunea pentru radio. La radio mă încântă ideea că poți vorbi liber, că aș putea fi eu și cred că dacă aș ajunge jurnalist de radio aș fi fericită. Este o meserie care nu mi se pare deloc stresantă și pare un loc de muncă unde te simți bine și mergi cu plăcere. Cel puțin asta este impresia mea”, a mărturisit Roxana Maria Dogaru.

Ce pasiuni are, ce îi place să facă în timpul liber? Zâmbitoare și plină de speranță, Roxana a spus că îi place să deseneze și să cânte la chitară – pasiuni împărtășite și de prietena ei cea mai bună -, iar de curând s-a apucat să învețe de una singură limba spaniolă, deoarece i se pare o limbă deosebită, cu o muzicalitate aparte.

În finalul atelierului „Joburile viitorului”, tinerii au vizionat un material video cu Marius Ghenea, antreprenorul care a pus pe picioare peste 25 de afaceri de succes în România. (Text și foto: Elena Boholț)