Ionuț Stan: „PROEDUS este o familie unde creezi și trăiești momente frumoase!”


Ce înseamnă să fii voluntar? Ce reprezintă PROEDUS pentru tinerii care au descoperit Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București? Sunt două dintre ideile pe care le-am avut în momentul în care am stabilit realizarea unui interviu cu Ionuț Alexandru Stan, un tânăr care anul acesta urmează cursurile clasei a XII-a a Colegiului Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă” București.

Pe Ionuț l-am întâlnit la AFI HUB PROEDUS și era foarte prins în activitatea de pregătire a unei viitoare conferințe de presă. O fire comunicativă, el a acceptat imediat să acorde un interviu. După ce mi-a spus că este elev în ultimul an la Colegiul „Henri Coandă”, unde va absolvi ca tehnician instalații de bord (avion), a mărturisit că s-a înscris și la un curs de profil la aeroport, dar anul acesta își dorește să promoveze cu brio examenul de Bacalaureat. Ionuț este un tânăr hotărât, care știe ce își dorește de la viață. Pentru a fi oarecum independent, din clasa a IX-a a început să lucreze în weekend-uri la McDonald's, este pasionat de fotografie și îi place să fie voluntar. El locuiește în orașul Otopeni, iar în ianuarie 2021 a câștigat concursul de fotografie „Otopeni prin ochii tăi”, cu lucrarea „Otopeni îmbrăcat în haine albe”.

Cum și când ai aflat de PROEDUS?

Ionuț Alexandru Stan: Eram în primul an de liceu - acum trei ani - și fusese un anunț cu tabere pentru licee, în baza unor cursuri, unde am participat și eu. Acolo am întâlnit-o pe Corina (n.n. – Corina Crăciun, coordonatorul Biroului Multimedia al PROEDUS), care m-a întrebat dacă vreau să intru într-o tabără de multimedia, ca să învăț să devin cameraman sau fotograf și am făcut un proiect despre București. Am scris vreo trei pagini la acest proiect, l-am trimis și am fost anunțat că am fost acceptat în tabără. În luna iulie am fost în prima tabără de lucru, unde am învățat să folosesc o cameră de filmat.

Practic, ce te-a atras la PROEDUS? Doar atelierele de la multimedia?

Ionuț Alexandru Stan: Eu aveam ca hobby fotografia, dar nu mi-am permis o cameră ca să fac fotografii. Lucram cu un aparat vechi și foarte mic, care nu făcea fotografii la o rezoluție bună. În același timp, încercam și cu telefonul să fac fotografii, iar câd am auzit că se face tabără multimedia, am zis de ce nu? Merg să învăț ceva.

Când ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie și filmat?

Ionuț Alexandru Stan: Înainte să merg la liceu, văzusem că există un liceu pe media, dar auzisem că acolo sunt profesori foarte stricți și mi-am spus că mai bine să merg pe tehnic, iar fografiatul și filmatul să rămână un hobby.

Am citit eseul tău „Povestiri din viața unui jurnalist PROEDUS”. Acum poți să îmi spui ce îți place mai mult? Să fotografiezi sau să filmezi?

Ionuț Alexandru Stan: De la bun început, pasiunea mea a fost fotografia. Nu știam nimic despre aparatul foto când am ajuns în tabăra de multimedia. Am încercat cât mai mult să evit acest... „viciu” de cameraman, iar după ce a început pandemia mi-am dat seama că nu este pentru mine camera și că trebuie să merg doar cu aparatul foto. Asta a fost și este pasiunea mea: să fac fotografie!

Am văzut că ai câștigat și un concurs de fotografie, cum a fost?

Ionuț Alexandru Stan: La noi în oraș, se organizează periodic un concurs de fotografie. Oricine poate trimite un număr nelimitat de fotografii, iar dintre toate se premiază o singură fotografie. Se câștigă un kit foto, cu aparat, obiectiv, geantă, card și imprimantă foto. Eu am câștigat concursul în ianuarie, după mai multe încercări. Chiar mă bucur că am câștigat un aparat foto, cu toate accesoriile.

Felicitări! Ce înseamnă pentru tine să fii voluntar PROEDUS?

Ionuț Alexandru Stan: În acest domeniu de voluntariat sunt practic de la vârsta de 11 ani – am mai fost voluntar la Asociația Română Împotriva Leucemiei și am reușit să strâng 200.000 de euro pentru un aparat care depistează leucemia -, iar când am aflat de PROEDUS, mi-am zis să continui cu voluntariatul pentru că este și spre binele meu. PROEDUS nu este doar un loc unde vii și te întâlnești cu prietenii sau colegii, ca să interacționezi, PROEDUS este o familie unde creezi și trăiești momente frumoase!

Ai un sfat pentru voluntarii PROEDUS?

Ionuț Alexandru Stan: Pe partea de multimedia, eu îi sfătuiesc pe tineri, dacă împărtășesc aceleași pasiuni cu mine, să urmeze cu încredere aceste cursuri, pentru că pot afla multe lucruri noi și au ce învăța. Acum încerc și eu să fac un proiect pentru multimedia -  fotografii portret, stil buletin – căci vreau să îi învăț și eu pe tinerii voluntari ce înseamnă să fii fotograf sau cameraman, să le împărtășesc din tainele voluntariatului. La anul, chiar dacă nu voi mai fi elev, îmi doresc să vin aici în continuare ca simplu voluntar, să îi ajut pe cei de la multimedia.

Cum te vezi pe tine în viitor?

Ionuț Alexandru Stan: Peste 8 ani voi fi tehnician pe avioane sub 2 tone, pentru că ăsta este cursul pe care îl urmez, iar în ce privește cu hobby-ul meu - de fotograf – voi avea tot un aparat de fotografiat, cu tot felul de echipamente și voi continua să fac fotografii.

Îți doresc mult succes!

Ionuț Alexandru Stan: Vă mulțumesc.

(Text: Elena Boholț; Foto: Arhiva personală Ionuț Alexandru Stan)