Info-Educație
Generația Z, acces la informație și tehnologie
Ce este Generația Z, vise, aspirații și repere. „Generația Z” este unul dintre atelierele care au avut loc la AFI HUB, susținut de către Roxana Andrei, formator PROEDUS. Pornind de la noțiunea generală a Generației Z sau Gen Z cum i se mai spune pe scurt, Roxana Andrei a dorit pentru început să afle părerea liceenilor voluntari care au participat la acest atelier. În primul rând aceștia au spus că este o generație nouă, care beneficiază din plin de tot ce înseamnă dezvoltarea tehnologiei, că ei sunt deschiși către orice este nou, sunt firi comunicative, cu o inteligență emoțională profundă, care își doresc o schimbare în societatea actuală, dar, totodată, își doresc și multă fericire, bunătate și curaj.
Pentru a înțelege mai bine modul de gândire al liceenilor, Roxana Andrei le-a spus că fiecare generație își dorește schimbarea și a făcut o scurtă trecere în revistă a generațiilor. Ca să fie mai clar cursanților, li s-a explicat că Generația Z este cea care succede milenialilor (sau Generației Y) și precede Generația Alpha. Tabloul social global al momentului este alcătuit din Baby Boomers (generația celor născuți între anii 1945 – 1964), Generația X (cei născuți între anii 1965 și 1979), Generația Y (cei născuți între anii 1980 și 1994), Generația Z (cei născuți între anii 1995 până 2010) și Generația Alpha (cei născuți din 2010 până în prezent).
De la Baby Boomers, la decreței
„Cum a apărut denumirea Baby Boomers?”, au dorit să afle liceenii. Formatorul PROEDUS le-a spus că numele generației se explică prin faptul că, în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite au cunoscut vremuri prospere iar natalitatea a crescut, generând un „boom” al copiilor aduși pe lume în acea perioadă. De aici, discuțiile au ajuns și la noțiunea de „American Dream”, sau „Visul american”. Deoarece noțiunea nu era clară unora dintre cursanți, Roxana Andrei a lămurit ce anume reprezenta „American Dream”: un set de idealuri în care libertatea includea oportunitatea pentru prosperitate și succes, un etos național care s-a manifestat cu preponderență în perioada anilor '50 - '60.
Au fost date și alte exemple, cum ar fi generația hippy (o mișcare de protest împotriva societății materialiste occidentale, o mișcare a tineretului din SUA de la începutul anilor 1960, dar care mai apoi s-a răspândit în multe țări din lume), dar s-a discutat și despre perioadele sclaviei și rasismului, ori „generația decrețeilor” (cunoscutul Decret 770, din 1 octombrie 1966, care interzicea prin lege avortul) etc.
Concluzia acestui atelier a fost că membrii Gen Z sunt diferiți față de generațiile anterioare datorită accesului la informație, de la vârste fragede. Ei sunt familiarizați cu internetul și cu social media și au fost învățați de mici că ei reprezintă viitorul și că pot schimba viitorul. Dar, în final, formatorul PROEDUS a punctat că fiecare generație a avut un rol covârșitor pentru a duce lumea mai departe, chiar dacă au existat multe diferențe, ce au avut la bază priorități și perspective diferite.
(Text și foto: Elena Boholț)