Fascinația din fața camerei de luat vederi


Voluntarii cu experiență ai PROEDUS pot modera anumite cursuri care se desfășoară în cadrul HUB-ului educațional de la AFI Cotroceni. Este exemplul lui Nicoale Marius Ștefan, un tânăr în vârstă de 18 ani, care a reușit cu succes să susțină în sala Multimedia Room un curs de „Cum ne comportăm în fața camerei de luat vederi”, în fața a circa 10 elevi de liceu. Puțin emoționat, Marius le-a explicat tinerilor apropiați de vârstă cu el care este poziția corectă a unei persoane în fața unei camere de filmat și i-a invitat pe rând să se prezinte în fața camerei. Dezinvolți, emotivi ori stângaci, tinerii au spus câteva cuvinte despre ei: cum se numesc, ce vârstă au, unde învață și ce pasiuni au. După fiecare prezentare, ceilalți cursanți erau invitați să spună dacă le-a plăcut sau nu prezentarea colegului lor și să explice de ce. O abordare corectă, care i-a ajutat să înțeleagă cum se pot corecta.

A urmat și partea amuzantă când, pentru o pronunție corectă, tinerii au fost invitați să se așeze în cerc pentru un scurt exercițiu de relaxare a musculaturii feței, scoțând sunete vibrante.  Apoi au fost puși să încerce să citească cât mai clar propoziții de genul:

  • Piatra crapă capra, capra crapă piatra.
  • Babă bălană mănâncă o banană babană.
  • Şase saşi în şase saci.
  • Şase sute şaizeci şi şase de saşi în şase sute şaizeci şi şase de saci.
  • Este pestriţă prepeliţa pestriţă, dar mai pestriţi sunt puii prepeliţei pestriţe.
  • Fata fierarului Fănica face fasole frecată fără foc, fiindcă focul face fum.
  • Un vultur stă pe pisc cu un pix în plisc.

O discuție interesantă a avut loc și pe marginea aplicației TikTok, unde tinerii au explicat celorlalți de ce folosesc această aplicație și ce păreri au atunci când fac postările.

Francesca Mihăilă, o elevă în clasa a IX-a a Liceului teoretic Mihail Sadoveanu a spus că a auzit prima dată de PROEDUS în urmă cu câțiva ani, de la fratele ei mai mare, și i s-a părut foarte interesant. Are 15 ani și a ales să urmeze profilul filologie-chineză. I se pare destul de grea limba chineză, dar o pasionează. Despre PROEDUS, crede că este un centru minunat unde se poate dezvolta și afla multe lucruri noi.

La rândul său, Nicoale Marius Ștefan, care are 18 ani și este elev la Liceul Tehnologic Ion I.C. Brătianu, a mărturisit că a îndrăgit activitățile de la PROEDUS mai mult chiar decât școala. „Aici am venit în urmă cu 3 ani și îmi place extraordinar, încât fac tot posibilul să fiu prezent cât de mult se poate. Am făcut toate cursurile și ajut cu tot ce pot. Îmi doresc ca după terminarea liceului să fiu jurnalist de televiziune, reporter de investigații”, a afirmat Marius.

Concluzia majorității a fost că experiența din Multimedia Room i-a ajutat pentru prima oară să vădă cum este să vorbești în fața unei camere de filmat și că nu este chiar atât de simplu cum pare. (Elena Boholț)