Elena Adriana Păun: „Sunt venită pe acest pământ ca să fiu cadru didactic”


„Educaţia, de cele mai multe ori, e numai pojghiţa sub care se desfăşoară în linişte, cu încetul, firea cea adevărată” a spus profesorul și istoricul Nicolae Iorga.

Am simțit nevoia să încep articolul cu acest citat, deoarece am avut privilegiul să cunosc un om extraordinar, un cadru didactic dedicat profesiei nu de 41 de ani, de când a intrat în învățământ, ci de când a trecut prima oară pragul grădiniței pe care a urmat-o în copilărie. Un univers magic, pe care nu l-a mai părăsit niciodată. Este vorba despre doamna Elena Adriana Păun, profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița 94 din Sectorul 6, care a participat ca voluntar la proiectul „Vacanță activă în București!”, ce se desfășoară la AFI HUB PROEDUS.

Doamna Păun era înconjurată de micii elevi care nu se sfiau să o tragă de mână și să îi ceară ajutorul. Îl ajuta pe un băiețel să picteze o mică pușculiță din ceramică, primită în timpul activităților ce se desfășurau la Grupa Fluturașilor, adică a micuților elevi din clasa I.

„Sunt cadru didactic de 41 de ani și particip ca voluntar la proiectele PROEDUS de aproape 6 ani. Am participat la foarte multe proiecte PROEDUS, la nenumărate cursuri dedicate profesorilor și am fost și în câteva tabere cu copiii. Grădinița 208 a realizat patru proiecte la care am participat și eu și în urma implicării în aceste proiecte am fost și cu copiii grădiniței în tabere”, a declarat doamna Elena Adriana Păun.

 

La PROEDUS „am aflat tehnici și metode noi, care se aplică în învățământ”

 

De la domnia sa am aflat că întâlnirile și workshop-urile organizate de PROEDUS sunt mai mult decât utile cadrelor didactice: „Toate cursurile de aici sunt interesante, dar pe mime m-au ajutat cele cu foarte multă practică, unde am aflat tehnici și metode noi, care se aplică în învățământ. Sunt niște cursuri extraordinar de bune, cu formatori foarte buni, care care m-au ajutat în tot ce am făcut”.

Doamna Păun a vorbit și despre proiectul „Vacanță activă în București!”, despre care consideră că venit în momentul oportun pentru a-i ajuta pe părinții care nu aveau alternative pentru copii lor: „În momentul în care am auzit de acest proiect m-am implicat. Am vrut să vin aici să fiu alături de colegii de la PROEDUS pentru a-i ajuta pe ei și pe părinții care nu aveau altă opțiune de a-și lăsa copiii acasă. Dar nu numai atât, am venit și pentru activitățile pe care le fac. Sunt activități extraordinar de captivante, cu materiale deosebite și, din ce am observat, copiii sunt mai mult decât de încântați de activitățile care se desfășoară aici la AFI”.

Pe măsură ce stăteam de vorbă cu doamna profesor pentru învățământul preșcolar, am realizat că pentru dânsa, această profesie este o pasiune și dacă după 41 de ani de învățământ vine să lucreze ca voluntar cu micii copilași, nu poate face acest lucru decât din vocația de pedagog. Așa că am vrut să aflu cum și când a știut că vrea să urmeze o carieră în această profesie.

„De când eram la grădiniță, mi-a plăcut de doamna mea educatoare. Eu vin de la țară, părinții nu aveau timp să se ocupe de mine, iar la grădiniță am învățat foarte multe lucruri și mi-a plăcut. Îmi place această meserie, mi-am dorit de când eram copil să fiu educatoare și cred că doar asta știu să fac. Sunt venită pe acest pământ ca să fiu cadru didactic”, ne-a mărturisit cu emoție doamna Elena Adriana Păun.

(Text și foto: Elena Boholț)