Editare foto. Îmbunătățește imaginea cu ajutorul Snapseed!


Ne aflăm în plină eră digitală, iar pasiunea pentru fotografie este un fel de magnet care atrage oamenii indiferent de vârstă, dar cei mai pasionați dintre noi sunt tinerii avizi de cunoaștere și experiențe noi. La AFI HUB PROEDUS sunt organizate săptămânal ateliere de editare foto, unde liceenii pot descoperi cum să facă fotografii mai bune, dar și cum să le editeze. Unul dintre formatorii acestui curs este domnișoara Cristiana Elena Stoian, regizor de profesie, dar și consilier de dezvoltare personală.

Alexandru Zîrnă, elev în clasa a XI-a a Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu este pasionat de fotografie de când era mic, dar acum, în timpul liceului, a realizat că își dorește mai mult. Are 17 ani și a spus că îi place nu doar să facă fotografii, ci caută mereu tehnici noi pentru editarea imaginilor suprinse de el cu ajutorul telefonului.

De data aceasta, Cristiana Elena Stoian le-a vorbit tinerilor despre aplicația de editare foto Snapseed, ce poate fi folosită pentru iOS și Android și care permite utilizatorilor să îmbunătățească fotografiile și să aplice filtre digitale. Toți participanții la curs și-au instalat imediat aplicația în telefoane, în timp ce formatorul cursului le-a reamintit ce este compoziția în fotografie, care sunt regulile de bază pentru a obține o fotografie bine încadrată și frumoasă, care este poziția corectă a telefonului atunci când vrei să îți faci un Selfie și multe altele.

Tinerii voluntari PROEDUS au primit și o temă practică: să realizeze o „fotografie în ramă” (desigur că nu trebuiau să înrămeze o imagine realizată de ei, ci să găsească repere în care să încadreze un personaj pe care să îl fotografieze), dar și o fotografie de stare (care să transmită o emoție: tristețe, concentrare, bucurie etc.).

Cristiana Stoian: „Lucrul cu copiii este o provocare pentru mine”

Am întrebat-o pe Cristiana Stoian cum reușește să comunice atât de bine cu adolescenții, iar răspunsul ei a elucidat misterul: „Lucrul cu copiii este o provocare pentru mine. Eu lucrez cu ei de când aveam 18 ani. Prima oară am fost educator la o clasă de grupă pregătitoare, apoi am lucrat cu copii mici și adolescenți la o agenție de modele, iar la PROEDUS sunt de vreo 5 ani și tot în mijlocul tinerilor mă aflu. Și pentru ca toți copiii să se simtă bine, cheia e să reușești să îi faci să se integreze, iar integrarea presupune să îi tratezi pe toți în mod egal. Ce să spun? Copilul din mine comunică ușor cu generațiile tinere, iar mie îmi face plăcere să mă aflu aici!”

După ce cursanții au realizat tema cerută, Cristiana Stoian a stat de vorbă cu fiecare elev în parte, le-a explicat dacă era ceva de corectat la fotografiile realizate și i-a felicitat. A fost invitat apoi să vorbească mai multe despre Snapseed Alexandru Zîrnă, care a detaliat câteva noțiuni despre instrumentele și filtrele aplicației.

„Din clasa a IX-a vin la PROEDUS. De obiecei îmi place că este ceva nou, în anii trecuți am putut merge și la meciuri de handbal sau volei, îmi place că pot cunoaște persoane noi”, a declarat Alexandru Zîrnă. În final, el a mai spus că este pasionat de mașini și de antreprenoriat (sectorul de imobiliare), iar planurile de viitor încă le analizează. I-ar plăcea să studieze Dreptul, dar nu exclude nici o facultate a Academiei de Studii Economice. (Text și foto: Elena Boholț)