De la fotografia de produs, la... cine se află în spatele camerei!


Fotografiile sunt o atracție irezistibă pentru majoritatea tinerilor, iar la AFI HUB PROEDUS, la Multimedia Room aceștia pot deprinde cunoștințele primare despre arta fotografiei și tainele fimatului. De data aceasta ne vom referi la unul dintre atelierele susținute de către domnișoara Cristiana Stoian, care i-a îndrumat pe tinerii liceeni spre fotografia de produs. La început, Cristiana le-a explicat că fotografia de produs este acel tip de fotografie în care subiectul este practic produsul comercializat. Subiectul fotografiei/produsul trebuie sa fie cel care atrage atenția, chiar dacă în imagine se află și alte obiecte sau oameni. Este important ca fiecare imagine să spună o poveste, de aceea înainte de a apăsa pe declanșatorul camerei de fotografiat ori pe tasta telefonului pentru a realiza o fotografie trebuie să ne gândim ce anume dorim să scoatem în evidență. De exemplu, fotografierea unui obiect dintr-un unghi avantajos, poate pe un background neaglomerat, dar care aduce ceva în plus cadrului, poate crea o imagine foarte bună a produsului. Dar pentru că majoritatea liceenilor prezenți la acest atelier cochetau pentru prima oară cu acest gen de fotografie, Cristiana i-a rugat să se gândească foarte bine la povestea din jurul imaginii pe care o vor realiza, căci este foarte important mesajul pe care doresc să îl transmită și ceea ce va comunica în realitate fotografia acestora.

Cei 15 liceeni paricipanți la curs au pornit la căutat unghiuri și cadre bune pentru fotografia dorită, iar, nu după mult timp, aceștia au revenit în sala multimedia ca să își prezinte realizările. Obiectele principale au fost: un pix inscripționat cu sigla PROEDUS și un formular, un computer și o clepsidră, un elastic de păr, un umeraș, un telefon mobil, un zar, un pahar de cafea, diverse piese de șah etc.

Liceenii și-au prezentat și poveștile din spatele fotografiilor, care au fost de-a dreptul uimitoare.  De exemplu, clepsidra din fața monitorului sugera timpul pierdut în fața ecranului, telefonul era obiectul care învinge distanța, o piesă de șah (rege) era însoțită de mesajul „Sunt un rege singur”, zarul înfățișa destinul, pixul dorea să sugereze ideea de acel pix ce a fost folosit la semnarea actului de înființare a PROEDUS, iar dacă și tu dorești să faci ceva, haide și semnează un formular ca să fii voluntar aici și multe altele.

Fiecare licean și-a prezentat colegilor fotografia efectuată și apoi, sub îndrumarea Cristianei, aceștia și-au dat note unii altora și au comentat imaginile realizate, argumentând în mod special dacă au transmis ori nu mesajele gândite de fiecare în parte. A fost un atelier captivant, în care tinerii nu s-au sfiit să își spună părerile și au fost încântați că au putut descoperi lucruri interesante, nu doar despre arta fotografierii unui produs, ci și despre ceilalți liceeni.

(Text și foto: Elena Boholț)