Info-Educație
Ce știm despre lilieci?
Știați că toate speciile de lilieci din România sunt protejate de lege? La AFI HUB PROEDUS a avut loc atelierul „Lecții din mediul urban”, unde liceenii au aflat o mulțime de informații despre speciile de lilieci din România sau din București, de la doamna Iulia Miu, asistent cercetător pe biodiversitate în cadrul Universității București și colaborator al ONG-urilor Fundaţiei Visul Luanei (FVL) și Asociației Wilderness Research and Conservation (WRC), în calitate de geograf și ecolog.
Tinerii au fost întrebați dacă au văzut vreodată lilieci în realitate și dacă le este teamă de ei. Majoritatea au răspuns afirmativ și au început întrebările despre curiozitățile și miturile auzite. În primul rând, mitul că liliecii se pot prinde în părul oamenilor este fals. „Liliecii nu atacă oamenii, comunică prin ultrasunete și se bazează foarte mult pe văz, deci nu sunt orbi, cum se spune în folclor. Sunt mamifere și își hrănesc puii cu lapte. Ei nasc un singur pui și nu sunt înrudiți cu rozătoarele, cum se crede”, a explicat doamna Iulia Miu.
În România există 32 de specii de lilieci
Liceenii au mai aflat că liliecii României formează una dintre cele mai importante populații din Europa, deoarece în țara noastră au fost identificate 32 de specii (dintre care 11 se regăsesc și în București), din cele 45 de specii existente în Europa. Prin comparație, Marea Britanie are o faună de doar 17 specii de lilieci, iar Norvegia doar 10 specii. În România se află mari colonii de lilieci, cu peste 1.000 de exemplare, care sunt de regulă în peșteri, dar și în podurile clădirilor. Unul dintre aspectele interesante ale liliecilor din România este că absolut toți sunt insectivori și sunt protejați prin lege. Astfel, tinerii au descoperit că, în general, liliecii se hrănesc cu insecte, mici rozătoare, broaște, polen, fructe sau sânge.
Liliecii insectivori sunt foarte importanți în natură deoarece asigură un control important al dăunătorilor, cum ar fi țânțarii sau insectele care distrug culturile agricole. Pe de altă parte, liliecii fructivori ajută la răspândirea semințelor, cei care se hrănesc cu polen ajută la polenizarea plantelor etc. Doamna Iulia Miu a prezentat cursanților o serie de materiale filmate despre aceste mamifere, dar și acțiuni ale ONG-urilor amintite.
„Majoritatea speciilor sunt dependente de habitate naturale, însă există un număr relativ mare de specii care au reușit să se adapteze orașelor, acestea confundând crăpăturile clădirilor cu cele ale falezelor naturale sau ale scorburilor arborilor bătrâni. Fiind aproape de om, au existat conflicte, de cele mai multe ori în defavoarea liliecilor. Programul Protecția și Studiul Liliecilor, administrat de către WRC şi FVL, a preluat o parte din aceste probleme, pentru a reduce impactul negativ generat de om asupra liliecilor din mediul urban și nu numai”, se arată pe site-ul www.wildernessrc.ro.
Amenințările pentru viața liliecilor sunt insecticidele și pesticile folosite în natură (de exemplu insectele care au devenit rezistente la otrăvuri sunt mâncate de lilieci și apoi aceștia mor), păsările de pradă - cum ar fi bufnițele sau șoimii care se hrănesc cu lilieci -, anumite specii de șerpi din zonele tropicale, eolienele care produc o traumă foarte mare asupra acestor animale (din cauza vitezei de rotație se produce o presiune atmosferică ridicată în jurul eolienelor, iar păsările și liliecii care ajung în apropierea lor explodează pur și simplu), turismul speologic ș.a.m.d.
Acest atelier, în cadrul căruia tinerii au putut afla detalii mai puțin cunoscute despre lilieci, a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța liliecilor în mediul urban.
(Text și foto: Elena Boholț)