Info-Educație
Ce înseamnă să trăim într-o societate „ECO friendly”?
„ECO friendly” este un atelier dedicat tinerilor liceeni susținut de facilitatorul Roxana Andrei, la AFI HUB PROEDUS. Educația nonformală se dovedește a avea un impact mai mare asupra conștiinței și percepției noastre, în general, așa că aceste întâlniri ale tinerilor avizi de cunoaștere, deschid noi orizonturi.
Una dintre întrebările ridicate la acest atelier a fost dacă Pământul are resurse finite sau infinite. Tinerii s-au lansat în dispute interesante, spunând ceea ce cred. Ideile vehiculate au fost că o resursă infinită ar fi energia solară, dar toate celelalte resurse sunt finite. Fără a împărți răspunsurile în corecte sau incorecte, discuția interactivă dintre facilitator și cursanți i-a ajutat pe tineri să ajungă la propria concluzie.
Au fost prezentate argumente de genul informărilor autorităților care arată că în fiecare an, omenirea consumă mai mult decât pot produce ecosistemele planetei. Toți cursanții au fost de acord că alimentele care provin din natură nu sunt infinite, iar poluarea este un factor important al consumului resurselor planetei, căci emisiile de CO2 sunt mai multe decât pot absorbi pădurile şi oceanele pământului.
Unul dintre factorii principali ai poluării apelor sunt fermele, deoarece îngrășămintele, gunoiul de grajd și pesticidele ajung periodic în râuri și lacuri și, în timp ce acestea stimulează creșterea culturilor, odată ajunse în apă, aceste substanțe pot conduce la înmulțirea excesivă a algelor. Drept urmare, cantitatea de oxigen din apă scade, iar peștii și alte vietăți riscă să se sufoce.
Din acest punct, discuțiile au ajuns noțiunea de „fast fashion” (modă rapidă) și firmele care creează modele noi de haine pe bandă rulantă pentru a-și spori profiturile. Folosirea materilelor ieftine, creșterea achizițiilor și viteza de înlocuire creează o cantitate mare de deșeuri de îmbrăcăminte. Pe de altă parte, procesele de producție rapide și ieftine ale modei rapide creează poluare crescută. Cum? Prin utilizarea pesticidelor în creșterea industrială a bumbacului ori extragerea combustibililor fosili pentru materiale sintetice. În contrapondere, consumatorii și designerii responsabili din punct de vedere ecologic au început să solicite moda „zero-waste” sau moda durabilă, pentru a schimba practicile de producție și vânzare.
Concluzia acestui curs „ECO friendly” a fost că întotdeauna trebuie să ne gândim mai mult la deciziile pe care le luăm, deoarece chiar și un gest mărunt – de aruncare a unui PET alături de gunoiul menajer, în loc să îl aruncăm în tomberoanele destinate reciclării – ne poate influența viața peste 10 ani sau chiar mai mult. (Text și foto: Elena Boholț)