Biserica Domnească de la Curtea Veche


Cea mai veche biserică din București, o veritabilă bijuterie a artei vechi românești, este Biserica Domnească de la Curtea Veche. Foarte aproape de Piața Unirii, cum mergi pe lângă Hanu’ lui Manuc, spre Centrul Vechi, se vede imediat o frumoasă Casă a Domnului. Este cunoscută drept biserica voievozilor români și se numește Biserica Sfântul Anton de la Curtea Veche, ce poartă hramul „Buna Vestire”.

În veacurile XVI-XVIII, aici s-au rugat cu credință și evlavie Mihai Viteazul, Matei Basarab, Șerban Cantacuzino, Sfântul Constantin Brâncoveanu și alți iluștri voievozi. Deasupra ușii de intrare, în pisania pusă de Ștefan Vodă Cantacuzino se spune că: „Această sfântă și dumnezeiască beserică, unde se cinstește hramul Blagoveștenia (Buna Vestire) preaslăvitei Născătoarii de Dumnezeu și pururea Fecioarii Mariei, din temelia ei iastă zidită de bătrânul Mircea Vodă și în urmă cu fiiu-său, Pătrașcu Vodă cu Radu și Mircea cel Tânăr, o au înfrumusețat și o au zugrăvit”.

Biserica a fost ridicată în anul 1559, de ctitorul Mircea Ciobanul, fapt consființit de istoricii care au stabilit că în tabloul votiv din biserică se află chipul ctitorului alături de al doamnei Chiajna. În cei peste 460 de ani de când a fost ridicată, biserica a trecut prin multe perioade de cumpănă a istoriei. De exemplu, în timpul domniei lui Mihai Viteazul, armata lui Sinan Pașa a ars Capitala Țării Românești, dar se pare că Biserica Buna Vestire a scăpat de la distrugere.

Istoricii spun că minunata biserică de astăzi, a rezistat războaielor și multelor incendii ce au devastat Capitala, însă de fiecare dată a fost refăcută. Buna Vestire a fost principala biserică a Curții, unde „mulți dintre domnii țării, până la Gheorghe Bibescu, au primit ungerea în scaunul bătrânilor Basarabi în acest locaș”.

Frumoasa biserică a suferit mai multe modificări arhitecturale, însă în perioada 1928—1935 lucrările de restaurare au fost supravegheate de istoricul Nicolae Iorga, care a reușit să redea monumentului înfățișarea inițială. Desigur, că și după aceea au fost făcute multe alte reabilitări, ceea ce ne ajută ca astăzi să ne putem bucura de mândra Biserică Domnească.

 

(Text și foto: Elena Boholț)