Ateneul Român, o filă de istorie și conștiință națională


În inima Bucureștiului se află una dintre clădirile-simbol ale culturii române: Ateneul Român. Este un edificiu încărcat de istoria și spiritualitatea poporului român, care a fost ridicat în perioada anilor 1886-1888. Totul a pornit de la ideea „Românii fără știință, litere și artă nu pot merge înainte, pentru că în timpul în care trăim numai popoarele luminate pot aspira și ajunge la adevărata mărire”, notează revista Historia, în care mai scrie că inițiativa a aparținut câtorva români adevărați: Nicolae Kretzulescu, Constantin Esarcu, Petre S. Aurelian și V.A. Urechia. Tot la inițiativa lor, în anul 1865, a fost înființată Societatea „Ateneul Român”.

„Dați un leu pentru Ateneu!” este apelul adresat cetățenilor de către Constantin Esarcu, unul dintre politicienii vremii, cunoscut naturalist, medic și pedagog. Ei bine, cu ajutorul unei loterii naționale - 500.000 de bilete în valoare de un leu - a fost ridicat Palatul Ateneului Român!

Conform site-ului Ateneului Român, impozanta clădire a fost concepută de arhitectul francez Albert Galéron, după cercetările științifice și indicațiile lui Alexandru Odobescu, revizuite și completate de specialiștii români Al. Orascu, Ion Mincu, Ion Socolescu, Grigore Cerkez și Cucu Starostescu.

Un detaliu mai puțin cunoscut, este că Palatul Ateneului a fost ridicat pe terenul care a aparținut Societății Ecvestre Române, din str. Episcopiei 6, pe locurile „pregătite pentru un circ cu manegiu de cai”, spunea ahitectul Galéron.

Inspirat din vechile temple grecești, edificiul surprinde la prima vedere printr-o colonadă istorică ce susține un fronton triunghiular. Parterul impresionează prin holul de marmură cu cele 12 coloane dorice ce susțin sala de concerte. Aici se află și patru scări monumentale în spirală de tip baroc, din marmură de Carrara, desfășurate cu balcoane la etajul intermediar.

Clădirea este renumită în Europa pentru acuitatea sunetului, care se datorează unei imense și frumoase cupole, o veritabilă bijuterie arhitectonică, la baza căreia se află o frescă impresionantă, care evocă istoria poporului român în 25 de episoade.

Mari muzicieni români, precum George Enescu, Dinu Lipatti, Cella Delavrancea, George Georgescu, Dimitrie Dinicu, Iosif Conta, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu și mulți alții s-au lansat la Ateneul Român. De altfel, minunata clădire găzduiește astăzi sediul Filarmonicii „George Enescu”, iar din anul 1958 aici se organizează Festivalurile Internaționale „George Enescu”. (Text și foto: Elena Boholț)