Atenția este foarte importantă în comunicare


„Cum să scapi de emoții atunci când vorbești în public folosind mijloacele actorului” este unul dintre atelierele care s-au desfășurat în cursul lunii martie la AFI HUB PROEDUS. O sesiune adresată adolescenților, care a fost susținută de actorul Cristin Tomi, de la Teatrul Național București. Desigur că domnul Tomi, la fel ca toți ceilalți formatori ai atelierelor PROEDUS, este voluntar.

Au fost prezenți 11 liceeni și Estera (în vârstă de 10 ani), o mititică elevă de școală gimnazială, toți foarte curioși și nerăbdători să afle câteva taine din succesul unui actor consacrat, care urma să le împărtășească o seamă de secrete despre cum trebuie să se comporte când se adresează în fața unui public numeros. Majoritatea liceenilor erau colegi în clasa a noua a Liceului Grigore Moisil, din Capitală și își doreau ca în viitor să devină medici, de diverse specialități. Printre aceștia se afla și o tânără care voia să devină avocat, o altă liceană psiholog și un viitor designer.

Amuzat, Cristin Tomi a invitat-o pe Maria în fața gruplui și a explicat tinerilor un joc prin care le-a stimulat atenția. Cu ajutorul a patru verbe – sunt, vreau, simt, am nevoie – pe care fiecare copil trebuia să i-l spună Mariei, ea urma să continue propoziția cu orice răspuns îi trece prin cap. A început un ping-pong al cuvintelor, care s-a terminat spre amuzamentul tuturor, atunci când Maria a spus „simt că am obosit”. Tinerii au înțeles că sinceritatea oratorului „rupe” bariera comunicării cu ajutorul emoțiilor pe care reușește să le transmită.

Actorul Teatrului Național a pus în practică mai multe jocuri prin care toți adolescenții au avut ocazia să se afle în ipostaza de a se adresa mulțimii și de a-și depăși propriile emoții. Dar, pentru a reuși, aceștia au fost nevoiți să fie foarte atenți, căci așa cum un profesor extraordinar, care stăpânește impecabil materia predată, dar care uneori devine plictisitor, deoarece nu este atent la grupul elevilor ce îl urmăresc, la fel și tinerii voluntari PROEDUS care au participat la acest curs au realizat că fără a fi atenți la reacțiile colegilor lor, nu pot transmite mesajul dorit. Totodată, actorul a explicat elevilor că trebuie să țină cont și de limbajul nonverbal, adică de ceea ce „citim” de la oameni: expresia ochilor, tonul, modulația vocii, mișcările corpului, ale brațelor etc.

„De cum am auzit de aceste activități, m-am înscris imediat ca voluntar. Este un lucru extraordinar pentru mine, este un câștig faptul că mă pot adresa adolescenților”, a afirmat la finalul cursului actorul Cristin Tomi. (Text și foto: Elena Boholț)