Arta dezbaterilor educaționale stimulează capacitatea de a gândi critic și independent


Atelierele „Debate”, care se țin de regulă în zilele de la finalul fiecărei săptămâni, au stârnit interesul voluntarilor PROEDUS. „Debate” este unul dintre atelierele „Micului artist”, ateliere ce sunt susținute de profesorii Operei Comice pentru Copii. Este o colaborare de peste trei ani, pe bază de voluntariat, între cele două instituții – PROEDUS și Opera Comică pentru Copii (OCC) – ne-a declarat profesorul de filosofie Mădălin Guruianu, coordonatorul acestui atelier. Atelierele demonstrative „Micul artist” reunesc 530 participanți în 50 de grupe de vârstă, care urmează cursurile a 27 de cursuri organizate de OCC.

Dar ce este „debate”-ul? Este o formă bine organizată a unei dezbateri educaționale, pe diverse teme. Mădălin Guruianu a explicat celor 20 de tineri care au fost prezenți la acest atelier că dezbaterile au loc pe echipe, compuse de regulă din câte trei membri contra altora trei, pe o temă bine stabilită și fiecare are dreptul să țină un discurs argumentat timp de 8 minute. Membrii echipelor sunt puși în situația de a pune în valoare argumentele lor „pro” și „contra” pe o temă dată și, desigur, în final câștigă cea mai bună echipă.

Mădălin Guruianu a oferit copiilor și un exemplu concret. I-a întrebat unde cred ei că se poate găsi adevărul pe Pământ ori adevărul la modul general. Majoritatea au spus că adevărul poate fi găsit în cărți, ori pe Internet, iar doi dintre participanți au considerat că adevărul este relativ în funcție de fiecare persoană. Profesorul le-a mulțumit pentru răspunsuri și le-a explicat că toate răspunsurile sunt bune, dar incomplete. „Adevărul absolut se află în ceruri. Da, nu vă mirați, adevărul absolut se află în ceruri, numai pentru cei care cred în Dumnezeu și credința lor este puternică. Pentru toți ceilalți, adevărul absolut nu există, el trebuie căutat permanent”, a explicat domnul Guruianu.

Profesorul de filosofie a avut și doi invitați speciali, pe Vlad un elev de clasa a VII-a, care a făcut o frumoasă prezentare a ce înseamnă aceste dezbateri și la ce ajută, dar și pe Andra, o elevă de liceu, care a vorbit despre inteligența emoțională și abilitățile sociale.

Abilitățile dezvoltării inteligenței emoționale sunt importante în a înțelege motivele anumitor tipuri de comportamente, pozitive sau negative. Toți participanții au fost încurajați să se documenteze despre aceste cluburi unde pot descoperi arta dezbaterilor, deoarece le stimulează capacitatea de a gândi critic și independent, indiferent de calea pe care și-o aleg în viață. (Text și foto: Elena Boholț)