Info-Educație
AFI HUB PROEDUS, lansarea Federației Neguvernamentale Antidrog
La începutul lunii aprilie, AFI HUB PROEDUS a fost gazda unui eveniment deosebit de important pentru viața copiilor noștri și pentru societatea românească, în general. Este vorba despre lansarea Federației Neguvernamentale Antidrog (FNA), eveniment la care au participat doamna Ruxandra Georgiana Simion - director adjunct al Centrului de Proiecte Educaționale și Sportive – PROEDUS -, domnul Gigel Lazăr – președintele FNA și președinte executiv al CIADO (Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului), Eugen Ilea – președinte al Federației Naționale a Asociației de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP) București -, domnul Anghel Stoian - președintele Asociației Culturale de Teatru, Muzică și Film (ACTMF) Dracula -, domnul secretar de stat Gabriel Marius Mureșan - din cadrul Ministerului Afacerilor și Internelor -, domnul secretar de stat Gheorghe-Radu Szekely - din cadrul Ministerului Educației și Cercetării -, domnul comisar-șef de poliție Cătălin Țone - ofițer antidrog -, precum și mai mulți artiști sau alți reprezentanți ai societății civile care militează, prin acțiunile lor, împotriva fenomenului drogurilor care a luat amploare în special în rândul tinerilor.
Doamna Ruxandra Simion a subliniat în deschiderea conferinței de presă că Primăria Municipiului București susține acest tip de activitate, iar domnul Gigel Lazăr a precizat că în comunitatea românească sunt peste 1,3 milioane de consumatori ocazionali de droguri, iar debutul consumatorilor tineri se situează în jurul vârstei de 12 ani.
Domnul Gigel Lazăr a precizat și câteva dintre obiectivele FNA, dintre care amintim: conștientizarea tinerilor asupra riscurilor consumului de droguri (manualul „Îndrumător pentru diriginți”); informarea populației despre riscul consumului de droguri aparținând categoriei de vârstă 10-18 ani și efectele consumului stupefiantelor; informarea părinților asupra simptomatologiei tânărului consumator de droguri; educarea civică a populației; prezentarea de alternative pentru adolescenți la consumul de droguri etc.
Programul trebuie să aibă un impact cât mai mare
În cadrul conferinței s-a discutat și despre colaborarea dintre FNA și Ministerul Educației, iar domnul secretar de stat Radu Szekely a afirmat că doamna inspector școlar Cătălina Chendea este un profesionit în materie de prevenire, care se implică activ în multe proiecte ale ministerului și societății civile. „Din perspectiva mea, vreau să văd cum gândim acest program, ca să aibă un impact emoțional cât mai mare”, a subliniat domnul secretar de stat, care a relatat și o scurtă discuție cu o prietenă de-a sa, fostă toxicomană, care i-a povestit, după dezintoxicare, că uitase cât de colorată și de frumoasă este viața atunci când nu consumi droguri.
„De 14 ani sunt alături de CIADO și acțiunile de prevenire a traficului și consumului de droguri în România, prin organizarea de evenimente cultural-artistice. Cel mai important este să relansăm domeniul cultural, căci doar așa putem transmite mesajul nostru către părinți și tineri”, a declarat cu tărie domnul Anghel Stoian, președintele ACTMF Dracula.
La rândul său, domnul Eugen Ilea a pus accentul pe informarea părinților despre acest flagel, care trebuie să conștientizeze riscul la care sunt expuși copiii. „Prin vocea noastră, a părinților, putem discuta de la egal, la egal cu autoritățile. (...) Fără finanțare nu se poate face nimic, iar sănătatea copiilor noștri trebuie să fie pe primul loc”, a mai spus președinte FNAP-IP București.
(Text: Elena Boholț; Foto: Georgiana Neagu)