„Spectacolul cu mistere” – benzi dezenate cu Mihai Grăjdeanu


Atelierele „Micul artist” ale Operei Comice pentru Copii (OCC) oferă de fiecare dată momente frumoase de relaxare și încântare copiilor care participă la cursurile de educație nonformală ce au loc la AFI HUB PROEDUS. Sâmbăta trecută a fost atelierul de benzi desenate susținut de artistul Mihai I. Grăjdeanu, autor și profesor de bezi desenate, cunoscut pentru multiplele sale proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic” și BD HISTORIA Benzi Desenate Istorice.

La AFI HUB, au fost înscriși 15 copii, cu vârste între 8 ani și 17 ani, care au fost invitați de Mihai să exploreze împreună „Universul BD”, adică creeze împreună o bandă desenată. A fost o premieră pentru ei, iar Mihai le-a explicat care sunt elementele de bază ale unei benzi desenate, dar și ce instrumente vor folosi: coala de scris, creionul, radiera și liner-ul (un fel de cariocă neagră cu vârf subțire/marker caligrafic pentru conturul desenelor).

De la mic la mare, toți cursanții au fost imediat captivați de explicațiile lui Mihai, care le-a spus de la început că vor crea împreună o poveste cu personaje, unele date de el, altele inventate de ei, în care toți vor avea roluri multimple: desenatori, scenariști, regizori și... detectivi!

La început a fost... ideea!

„Totul pornește de la o idee”, le-a spus Mihai copiilor, iar ideea bezii desenate pe care urmau să o creeze a fost un spectacol care urma să aibă loc pe scena Operei Comice pentru Copii. Scena a devenit locul acțiunii, iar Mihai le-a sugerat creionarea câtorva personaje, în timp ce copiii le-au stabilit pe celelalte: actrița, inginerul, regizorul, o pisică și un personaj misterios. Pe lângă desenul propriu-zis, foarte important este să existe o poveste/un scenariu, iar copiii au fost invitați să își creeze propria lor poveste din banda desenată. Așa că desenele au fost însoțite de baloanele cu replicile de vorbire, sau de baloanele de gândire (cu ce anume gândește un anumit personaj). Copiii au devenit foarte interesați de poveste, atunci când Mihai i-a provocat ca scenariul lor să conțină și un complot, în spatele căruia să se afle un personaj misterios, pe care să îl descopere la final, împreună. Desigur, folosind argumente din banda desenată. Drept urmare, toți participanții s-au împărțit în câteva grupe de lucru și au început să își regândească scenariile, modificând spectacolul de la OCC, comportându-se de data aceasta ce niște veritabili detectivi.

Momentul deznodământului a fost partea de final a atelierului, când tinerii au trebuit să afle cine a vrut să deturneze spectacolul. Au fost rugați, pe baza argumentelor să voteze și să restrângă cercul suspecților. Unii copii au presupus că sabotorul este regizorul, nemulțumit de salariu, alții au crezut că este personajul misterios, a cărui figură era mereu ascunsă de o glugă, dar până la urmă au descoperit că pesonajul suspect era nimeni altul decât... pisica! Totul s-a stabilit prin vot, iar când au fost numărate voturile, copiii au strigat de bucurie și au aplaudat când au văzut că nu s-au înșelat asupra suspectului. Au fost date și câteva nume benzilor desenate, dar până la urmă, ideea majorității a fost că cel mai portivit nume pentru benzile lor desenate este „Spectacolul cu mistere”.  

(Text: Elena Boholț; Foto: Arhiva Opera Comică pentru Copii)