Învățăm și ne distrăm alături de Sporti și Arti!


Proiectul „Vacanță activă în București!” a demarat pe 12 aprilie a.c. pentru elevii bucureșteni din clasele 0- IV. Ei au fost întâmpinați de Sporti și Arti, două simpatice păpușele din pluș, mascotele PROEDUS. Până pe 23 aprilie 2012, copiii vor participa la o mulțime de activități, ateliere și workshop-uri antrenante, ce le vor stimula creativitatea. Prima zi a „vacanței active” a fost o zi de acomodare pentru elevii claselor primare, care s-au bucurat când au găsit pe fiecare măsuță o păpușică Sporti sau Arti, după preferințele fiecăruia. Au fost și mai încântați când au aflat că Sporti și Arti sunt cadourile lor, iar la finalul programului, le pot lua acasă ca să se poată juca cu ele cât vor dori.

La AFI HUB, copiii care au fost înscriși de părinți să participe la proiectul PROEDUS au fost împărțiți pe categorii de vârstă, în grupele „Pinguini”, „Dino” și „Piloți”. După ce s-au acomodat și au făcut cunoștință între ei, copiii au vizionat un film despre natură și lumea înconjurătoare, iar apoi au început discuțiile. La grupa „Pinguinilor”, unde au fost incluși cei mai mici dintre copii, cu vârste în 5 ani jumate și 7 ani jumate, formatorii Ionela Rogojinaru și Alexandru Savu i-au întrebat dacă au fost vreodată la un picnic în natură și dacă știu ce este un picnic.

„Este un loc unde mergi în parc, pui o pătură și iei mâncare să mănânci”, a spus un băiețel mai îndrăzneț. „Și dacă plouă stai în autorulotă să mănânci”, a completat o fetiță cu părul blond și ochi albaștri. „Pentru mine picnicul este dacă mănânci în parc fructe și legume”, a prins curaj un alt băiețel.

Ei bine, de aici au început discuțiile despre mâncarea sănătoasă și ce preferințe are fiecare. Apoi, copiii au primit coli de scris, câte o cutie de culori cerate și au fost invitați să deseneze insecta preferată. Au mai vizionat un film despre animalele marine și iar au desenat. De data aceasta, un rechin.

 

Jocul legumelor și fructelor

 Copiii de la grupa „Dino”, fiind puțin mai măricei, s-au jucat jocuri de litere, cu ajutorul fructelor și legumelor. Ei au fost îndrumați de Claudia Nițoi și Nicușor Stoica, angajați ai PROEDUS, care le-au pus copiilor un film despre mediul înconjurător și au pregătit o mulțime de jocuri. De exemplu, pe o plasmă imensă, elevii puteau obseva planșe cu legume și fructe, iar dintre acestea ei trebuiau să le numească pe cele care începeau cu o anumită literă, ori care conțineau în denumire altă literă. Sau din ce fructe se pot face comporuri și gemuri și multe altele. Și ei au primit coli albe și creioane colorate pentru desen. Când dădeau semne de oboseală, Claudia și Nicușor s-au jucat împreună cu copii jocurile „Scaunele muzicale”, „Portocala” etc.

 

„Mi s-a părut interesant filmul despre poluare”

 Grupa „Piloților” a fost coordonată de către doamna învățător Tinela Pițuru, care s-a înscris în programul de voluntariat al PROEDUS și de Alexandru Vasile, angajat al PROEDUS. Și ei aveau pregătite o mulțime de filme scurte pentru elevi, despre natură și mediul înconjurător.

„Mi s-a părut interesant filmul despre poluare. Am reținut că dacă toată lumea ar lăsa apa pornită sau ar lăsa motorul mașinii pornit, nu am mai avea un pământ curat”, a spus Albert, un băiat în vârstă de 10 ani, elev în clasa a IV-a.

Paul, care este elev în clasa a II-a, în vârstă de 9 ani, a zis că el a fost impresionat filmul care a prezentat cum se nasc arborii. Dintre materiile de la școală, cel mai mult îi place matematica, deoarece a spus că îl ajută tot timpul să știe cât îi ajung banii pe care îi are pentru cumpărături.

Desigur că și „piloții” au participat la o mulțime de jocuri cum ar fi „1,2,3 la perete stai!”, „Flori, fete, filme sau băieți”, „Portocala”, „Statuile muzicale” ori „Telefonul fără fir”, iar la finalul programului au fost fericiți că alături de Sporti și Arti au petrecut câteva ore minunate!

(Text și foto: Elena Boholț)