Încrederea de sine și nevoia de integrare


Un curs de succes în rândul copiilor care au vizitat AFI HUB PROEDUS în luna martie a fost „Lungul drum al comunicării” sau „Cum câștigi încrederea în tine?”, susținut de către doamna psiholog Valentina Geta Bratu, care a participat ca voluntar la atelierele PROEDUS. Totul a pornit ca o joacă, de la ideea că „lipsa încrederii în sine și în propriile acțiuni generează bariere de comunicare”. În jur de 20 de tineri, băieți și fete, cu vârste între 15 și 18 ani, care nu se cunoșteau între ei, au avut ocazia să socializeze și să își descopere împreună calități și pasiuni.

Un curs inedit, care a început cu timiditate din partea tinerilor, ce s-au prezentat la început și apoi au tăcut cuminți. Doamna psiholog avea pregătite trei cutiuțe de forme diferite, pe care le-a pus pe mesele din sala de curs și o altă cutie plină cu flori multicolore de trandafir. Câteva priviri uimite au trădat imediat interesul. Fiecare tânăr a fost invitat să ia un trandafir. Majoritatea au ales floarea de culoarea preferată, iar doamna psiholog a discutat apoi câteva clipe despre alegerea făcută de fiecare în parte. În concluzie, culorile alese simbolizau zona de confort a fiecăruia, deoarece tinerii au și spus ce simbolizează pentru ei culorile alese, cărora le atribuiseră doar trăsături pozitive. Ei au fost invitați să așeze florile în ce cutie le place și în ce poziție doresc. Așa că, fără să își dea seama, cursanții și-au ales singuri grupa de lucru din care au făcut parte pentru următoarele două ore, cât a durat cursul.

Un val de întrebări, precum picăturile unei ploi de vară

„Este momentul să vă alegeți un lider de grup, să vorbiți între voi cu toții și fiecare grupă să creeze o strategie prin care să vândă florile pe care și le-a ales. Ca și cum ar fi un buchet format din trandafirii grupului”, a explicat doamna Bratu. Au început să curgă întrebările precum picăturile de apă ale unei ploi de vară, însă, cu zâmbetul pe buze, îndrumătorul cursului le-a explicat că se pot gândi la orice, important este să ajungă la un consens între ei și apoi să poată creiona o strategie cât mai ingenioasă prin care să-și vândă florile.

Așezați în jurul a trei mese, tinerii și-au stabilit din câteva vorbe liderul și au început să se sfătuiască mai mult în șoaptă decât cu voce tare, ca și cum le-ar fi fost teamă ca ideile să nu le fie furate de colegi.

„Într-o zi, vine întrebarea Cine sunt eu în această societate și ce mă reprezintă. Astăzi vă prezentăm trandafirii care ne reprezintă. Ei ne-au ales pe noi și nu invers!”, a subliniat la început un băiat, liderul primului grup și cel mai numeros. A urmat o prezentare interesantă în funcție de simbolistica culorilor aleasă de fiecare membru al grupului. Cu vădite talente oratoricești, băiatul a conchis: „Vă întreb, ce trandafir sunteți voi? Doriți să licitați pentru vreunul sau pentru toți?”. Deși a fost aplaudat de toate grupele, băiatul a reușit să vândă doar trandafirul mov, care simboliza stabilitatea, o persoană hotărâtă care știe ce își dorește și este gata orcând să ia o decizie pentru propria-i viață.

Grupa a doua și-a ales lider o fată ce a prezentat chicotind simbolurile buchetului, care avea și mai multe nume generice: „Buchetul condamnaților” – pentru relațiile de prietenie închise sau plictisitoare –; „Buchetul nu contează” – pentru momentele neimportante ale vieții -; „Buchetul nu știu” – pentru situațiile când nu știi ce faci, nu ești decis. Florile erau înconjurate de multe scobitori, ca un mic gărduleț, iar tânăra a explicat că fiecare scobitoare reprezintă un fost prieten/prietenă, o fostă relație. Deși a fost aplaudată prezentarea, licitația buchetelor-simbol a fost fără succes.

Cea mai scurtă prezentare și care a avut cel mai mare succes a fost a celui de-al treilea grup de tineri, care au avut drept lider un băiat. Trandafirii lor au alcătuit un buchet pentru o cauză umanitără. Ei doreau să strângă bani pentru copiii bolnavi de cancer. Licitația a început de la 50 de bani pentru o floare și, în timp ce râdeau, membrii celorlalte grupe strigau prețuri din ce în ce mai mari, ca într-o sală de brokeraj, pentru ca, în final, buhetul să fie licitat la câteva mii de euro. Desigur, licitația și banii au fost fictive.

Cum să te porți cu un adolescent și cum să comunici cu el? Foarte simplu. Trebuie să îl asculți și să nu îl judeci, a explicat doamna Valentina Geta Bratu. A ales trandafirii deoarece reprezintă în general un simbol vandabil, cunoscut de toată lumea și a dorit să fie de toate culorile, deoarce crede în cromoterapie.

„Mi-a plăcut mult că în final copiii au ajuns la concluzia că sunt diferiți, dar totuși la fel. Să știți că nevoia de bază a adolescenților este nevoia de integrare, iar eu mi-am dorit să își dea seama că pot comunica între ei”, a explicat la finalul cursului doamna pshiholog. (Text și foto: Elena Boholț)