Șah-mat la AFI HUB PROEDUS!


Într-o zi de sâmbătă după-amiază, șahul este un mod plăcut de a te relaxa la AFI HUB PROEDUS. În așteptarea unui atelier, ce avea să înceapă peste vreo 30 de minute, Ana Florentina Neacșu și Maria Ionela Vasiliu, ambele voluntari PROEDUS, se delectau cu o partidă de șah. Cele două fete, ambele în vârstă de 15 ani, sunt prietene și colege în clasa a IX-a la Colegiul Național „Grigore Moisil”. Ca și cum ar fi vrut să întărească deviza colegiului pe care îl urmează „Învață alături de cei mai buni!”, fetele sunt pasionate de sportul minții: șahul!

Ca o concidență a faptului că sunt prietene, Ana Neacșu și Maria Vasiliu au părul lung și șaten. Doar că Ana este puțin mai înaltă decât Maria.  Întrebate de ce au ales să joace acest joc de strategie pe imensa tablă desenată în spațiul de recreere de la AFI HUB, fetele au răspuns timid că aici era liber și pentru că le place șahul.

„Eu joc șah de 2-3 ani și am venit aici ca să ne distrăm și să ne relaxăm. Nu prea avem ce face în carantină”, a spus Ana, a cărei idee a fost continuată de Maria: „Școala în pandemie este dificilă. Stăm la în fața calculatorului 6-7 ore la școală, alte 2-3 ore pentru teme, plus pregătirea personală. PROEDUS mă ajută să mă relaxez, dar și mă dezvolt psihic și fizic”. Așa că, întrebarea firească, a fost: „Cum vă petreceți timpul liber?”

„Îmi plac jocurile pe calculator, muzica și anumite seriale”, a mărturisit Ana. În schimb, Maria a spus că ei îi place să citească cărți și să asculte muzică clasică. Din păcate, Ana și Maria ajung destul de rar la AFI HUB, cam o dată pe săptămână, deoarece programul de la școală este foarte încărcat. Apoi, cele două prietene s-au relaxat jucând și o scurtă partidă de tenis de masă, în timp ce locul lor la tabla de șah a fost luat de doi prichindei, care nu păreau să aibă mai mult de 6-7 ani, un băiețel și o fetiță, care erau foarte încântați de imesele piese de șah. Nu contau prea mult regulie pentru ei, dar a fost de apreciat dorința de a juca.

La o masă din apropiere, o altă tablă de șah, una de dimensiuni clasice de data aceasta, își aștepta jucătorii. Doar câteva momente de pauză au fost suficiente pentru ca scaunele din jurul mesei să fie ocupate. Un băiat contra două două fete. Trebuie să recunosc că este un joc al răbdării, al calculelor matematice privind atacul și apărarea, iar eu nu prea sunt omul calculelor exacte. Așa că m-am rezumat la a-i admira pe acești tineri care cântăreau bine din priviri fiecare mutare.

Prin urmare, profit de ocazie să îi felicit pe toți cei care sunt pasionați de acest minunat joc de strategie, iar cei care nu au descoperit încă magia jocului cu piesele albe și negre le transmit că niciodată nu este prea târziu. Șah-mat! (Text și foto: Elena Boholț)